Laat je testen op dikkedarmkanker

Elk jaar sterven er ongeveer 1.750 mensen aan dikkedarmkanker. Daarmee is dikkedarmkanker de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en derde meest voorkomende kanker bij mannen. Een vroege opsporing vergroot de kans op genezing, namelijk 95% van de patiënten geneest indien de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom zet de Vlaamse overheid deze maand het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker in de kijker met bovenstaande affiche. Tijdens dit onderzoek worden alle patiënten tussen 56 en 74 jaar uitgenodigd om een staal van de stoelgang op te sturen om zo dikkedarmkanker of poliepen tijdig op te sporen.

Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontwikkelen van darmkanker. Verschillende factoren dragen hiertoe bij, maar ze zijn nog niet allemaal bekend. Toch zijn er een aantal factoren die het risico op het ontstaan van deze kanker verhogen. Enkele van deze risicofactoren zijn erfelijkheid, chronische darmontstekingen, poliepen, leeftijd en ongezonde levensstijl (overmatige consumptie van vet, rood vlees, alcohol,…). De aanwezigheid van één of meerdere van deze risicofactoren wil niet zeggen dat u zeker dikkedarmkanker zal ontwikkelen, maar ze kunnen wel een reden zijn om dit met uw huisarts te bespreken.

Hoe kan u deelnemen aan dit onderzoek?

Elk jaar krijgen alle pare leeftijden van 56 t.e.m. 74 jaar met de post een gratis afnameset om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangt de deelnemer en zijn/haar (huis)arts het resultaat. Is er te veel bloed aanwezig, is het aangeraden een kijkonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer na 2 jaar een opnieuw een uitnodiging en een afnameset. Voor meer informatie in verband met het verloop van het bevolkingsonderzoek bekijkt u best het filmpje via onderstaande link.

https://www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker/

Bronnen:
https://www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=20870

adminLaat je testen op dikkedarmkanker