Mijn apotheker kent mij, daar teken ik voor!

Vanaf nu mag je , zoals je zelf voor een huisarts kiest, ook voor een huisapotheker kiezen. Wat deze dienst juist inhoudt, wordt hieronder duidelijk uitgelegd.

Wie is jouw huisapotheker?

Een huisapotheker is jouw vertrouwde apotheker die je kiest om je medicatie op te volgen en je te begeleiden bij het goed gebruik van je geneesmiddelen. Hij heeft altijd een up-to-date medicatieschema voor je klaar en is tevens het aanspreekpunt voor je andere verzorgleners voor informatie over jouw medicatie.

(Je kan gerust nog terecht bij andere apothekers (van wacht), maar je kan maar één huisapotheker hebben.)

Wat doet jouw huisapotheker voor jou?

  1. Je huisapotheker heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt.

Bij elke aflevering van een geneesmiddel en/of voedingssupplement raadpleegt je apotheker je medicatiehistoriek (d.i. alle geneesmiddelen die je het voorbije jaar nam) om na te gaan of dat geneesmiddel veilig is voor jou. Daarom registreert hij alle geneesmiddelen die je in de apotheek komt halen systematisch in je farmaceutisch dossier.

Je huisapotheker deelt bovendien de relevante informatie over je geneesmiddelen via het gedeeld farmaceutisch dossier met andere apothekers bij wie je langsgaat, zodat correct advies ook gegarandeerd is wanneer je bijvoorbeeld naar een apotheek van wacht gaat, of naar een andere apotheek als dat je zo uitkomt. Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en je andere zorgverstrekkers voor het uitvoeren van je behandeling.

  1. Je huisapotheker heeft altijd een juist medicatieschema voor je klaar.

Een medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van al je medicatie, zowel voorgeschreven geneesmiddelen (door je huisarts, tandarts, andere artsen, …) als zelfzorggeneesmiddelen. Het bevat praktische informatie over hoe en wanneer je welke geneesmiddelen moet innemen. Dat helpt om je medicatie op de juiste manier in te nemen. Bovendien kan men er extra informatie bij opschrijven zoals een allergie of voorgaande operaties. Zeer handig indien je niet meer de mogelijkheid hebt om dit allemaal zelf te vertellen na bijvoorbeeld een ongeval, bij verlies van bewustzijn of dergelijke,..
Je huisapotheker kan het medicatieschema ook beschikbaar maken voor andere zorgverstrekkers die je behandelen (bv. huisarts, specialist, ziekenhuis), zodat zij weten welke medicatie je neemt. Je kan het ook zelf meenemen. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede. In de toekomst zal je medicatieschema ook digitaal gedeeld worden tussen jouw zorgverstrekkers, in de eerste plaats tussen je huisapotheker en huisarts. Dat zal automatisch gebeuren op basis van jouw toestemming om je gegevens te delen.

  1. Je huisapotheker staat in voor persoonlijke begeleiding afgestemd op jouw noden.

Hij begeleidt je in het goed gebruik van jouw geneesmiddelen en reikt hulpmiddelen aan als je problemen ondervindt met jouw medicatie.

Wat zijn je rechten?

De keuze voor een huisapotheker is volledig vrij. Net zoals bij de huisarts, kan je één huisapotheker kiezen voor de persoonlijke opvolging van jouw medicatie. Je kiest uiteraard zelf of je persoonlijk begeleid wil worden door een huisapotheker of niet. Je kan op elk ogenblik van huisapotheker veranderen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een nieuwe huisapotheker aanduiden. Als je geen opvolging meer wenst, kan je je huisapotheker ook gewoon vragen om de overeenkomst stop te zetten.  Tijdens de wachtdienst, op uitstap of omdat het je zo uitkomt, kan je een beroep doen op een andere apotheek. Die apotheker kan immers de belangrijkste gegevens over je medicatie raadplegen bij inlezing van je identiteitskaart, omdat je huisapotheker die informatie deelt in het gedeeld farmaceutisch dossier. Zo ben je steeds zeker van een veilige aflevering.

Waarom je toestemming geven om je gezondheidsgegevens te delen?

Opdat je apotheker zijn rol als huisapotheker zou kunnen vervullen, zal je gevraagd worden om een dubbele toestemming te geven.

De eerste is een toestemming voor ‘voortgezette farmaceutische zorg’. Dat betekent dat je huisapotheker een dossier zal bijhouden waarin hij naast de geneesmiddelenhistoriek ook het advies dat hij je gegeven heeft, registreert. Dat laat hem toe een begeleidingsgesprek voor te stellen voor het goed gebruik van je geneesmiddelen.

De tweede is de geïnformeerde toestemming voor het elektronisch uitwisselen van je gezondheidsgegevens tussen zorgverleners die je behandelen: je ‘eHealth Consent’. Die is noodzakelijk voor een goede communicatie tussen die zorgverleners. Het verbetert ook de samenwerking en de efficiënte opvolging van je behandeling. Let op, deze handelingen zijn strikt beveiligd en worden geregistreerd! Je apotheker, arts of mutualiteit kan die toestemming eenvoudig voor jou registreren, of je kan het ook zelf doen op de website www.patientconsent.be . Bekijk ook zeker het informatiefilmpje  https://www.youtube.com/watch?v=mQjKhjCU_As

Hoeveel kost de dienstverlening van je huisapotheker?

Deze dienstverlening is helemaal gratis voor de patiënt!

Hoe kan je een huisapotheker kiezen?

Door een overeenkomst te ondertekenen met de apotheker van jouw keuze. Daarin geef je hem toestemming om als jouw huisapotheker op te treden. De apotheker informeert je op voorhand over de dienstverlening van ‘huisapotheker’, je rechten en wat je mag verwachten.

Even samengevat

Indien je kiest voor een huisapotheker, geef je hem de toestemming relevante informatie over jouw geneesmiddelen te delen met andere apothekers en  medische gegevens onder vorm van een medicatieschema door te geven aan andere zorgverleners (zoals artsen, specialisten, kinesisten,..) en ziekenhuizen. Dit medicatieschema wordt samen met jou opgesteld en up-to-date gehouden!

Wil je graag dat Apotheek Van Schel jouw huisapotheek wordt?
Spring gerust eens binnen in de apotheek en dan helpen wij jou graag verder.

Bron: www.apotheek.be

adminMijn apotheker kent mij, daar teken ik voor!